Vrijwilligersbeleid

Beste leden, 

Korfbalvereniging Fortuna is een vrijwilligersvereniging, zoals bijna alle sportverenigingen. Dit betekent dat alles wat er in en rond de vereniging gebeurt, wordt gedaan door vrijwilligers.

Denk aan de trainers en coaches van de teams, de teamindelingen maken, de communicatie rondom competitiewedstrijden, trainingsschema’s opstellen, wedstrijden fluiten, zorgen dat alle spelers in tenues rondlopen, de ledenadministratie, de kantine bevoorraden en bemensen, kasstromen en contributies verwerken, sponsors zoeken, leuke activiteiten organiseren, de Korfbal League-wedstrijden organiseren, en verbouwingen bij de vereniging. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom een veelheid aan taken die binnen de vereniging uitgevoerd worden. 

In deze brief lees je meer over wat er nodig is, welke bijdrage we van jou verwachten, en hoe dat werkt. 

Onze leden zijn geen consumenten. Wij zijn allemaal de vereniging. En we zijn dus ook allemaal verantwoordelijk voor de uitvoering van al deze taken.  

Daarom is het noodzakelijk om aan alle leden binnen de vereniging een bijdrage te vragen. Om iedereen in zijn/haar kracht in te zetten willen we daarom vragen hoe je je het liefst wilt inzetten voor de vereniging. Op dit moment hebben we een aantal vacatures:  

  • het team met mensen die velddienst draaien moet uitgebreid worden 
  • er is een tekort aan bondscheidsrechters 
  • de communicatiecommissie is op zoek naar specialisten 
  • er is een trekker nodig voor de Grote Clubactie etc. 

Voor een volledig overzicht van de vacatures, ga naar https://www.fortuna-korfbal.nl/vacatures/ 

Als iedereen een steentje bijdraagt, blijven al deze taken voor iedereen behapbaar, naast onze drukke levens. En kunnen we met z’n allen ontzettend veel leuke dingen doen, bovenop het plezier dat de jeugdleden al hebben op het veld. Laten we samen bouwen aan de vereniging Fortuna. Want Fortuna zijn wij, met z’n allen. 

Het bestuur

Veelgestelde vragen en antwoorden

1. Over de regeling

Hoe werkt de vrijwilligersregeling? 

Het uitgangspunt is om alle vrijwilligers zoveel mogelijk in hun kracht in te zetten en de vrijwilligersuren naar behoefte van Fortuna zo goed mogelijk te verdelen, zodat de vereniging op volle sterkte kan functioneren. En de vrijwilligerstaken zo eerlijk mogelijk verdelen zodat de belasting voor iedereen behapbaar blijft. 

Vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde taak en structureel hun bijdrage hieraan leveren (denk aan commissiewerk, bestuur, trainers etc.), krijgen vrijstelling voor de verplichte vrijwilligersuren. Voor deze vrijstelling hanteren we de regel: gedurende het seizoen een structurele bijdrage leveren van 2 uur of meer per week. 

Voor vrijwilligers die geen structurele bijdrage leveren geldt een verplichte inspanning van ongeveer 14 uur per jaar per spelend kind t/m de A-jeugd. Deze 14 vrijwilligersuren zijn gebaseerd op een inschatting van de commissies. Het kan zijn dat het werkelijke aantal vrijwilligersuren afwijkt van de ingeschatte vrijwilligersuren, vandaar de ongeveer 14 uren. Het kunnen 12 of 13 uren zijn, maar ook 15 of 16 uren. 

De verplichte vrijwilligersuren kun je zelf inplannen via ons nieuwe digitale systeem ‘Sportclub vrijwilligers management’ via https://leden.sportclubvrijwilligersmanagement.nl/login. 

Hoe zijn de 14 vrijwilligersuren bepaald? 

De verschillende commissies hebben ingeschat hoeveel uren ze nodig hebben om de taken binnen hun commissie uit te voeren. Dit is gebaseerd op de basisbezetting. Dus de bardiensten tijdens wedstrijden en het aantal benodigde scheidsrechters voor het komende seizoen.  

Deze uren bij elkaar zijn voor seizoen 2024/2025 ongeveer: 

  • 475 scheidsrechtersuren  (De ouders van de E- en F-ploegen fluiten zelf hun kinderen. Die uren worden bij deze teams in mindering gebracht.)  
  • 1.100 uren aan bardiensten   

 

Hierbij is geen rekening gehouden met randzaken, zoals leuke evenementen waar vrijwilligers voor nodig zijn. 

Hoef ik naast mijn 14 vrijwilligersuren niets meer te doen voor de vereniging? 

Liever wel. Want als alle leden niet meer dan 14 vrijwilligersuren per jaar zouden draaien, dan kunnen we de vereniging sluiten. De vereniging heeft leden nodig die bereid zijn meer te betekenen. Gelukkig zijn deze er ook binnen de vereniging. Maar om het voor hen ook behapbaar te houden is het belangrijk dat de vrijwillige belasting eerlijk verdeeld wordt. Dus als je meer wilt doen, dan zijn we daar heel blij mee. 

Welke structurele functies kan ik kiezen in plaats van bardienst draaien en fluiten?  

Op de website staat een overzicht van de vacatures: https://www.fortuna-korfbal.nl/vacatures/ 

Heb je interesse, stuur dan een mail naar vrijwilligers@fortuna-korfbal.nl  

Kan ik altijd mijn vrijwilligersuren naar eigen wens invullen?  

We streven dit zoveel mogelijk na. Maar als iedereen bardienst wil draaien, dan krijgen we een tekort aan bijvoorbeeld scheidsrechters. Die uren zullen dan weer zo eerlijk mogelijk over de teams verdeeld worden. We hopen dat we deze situatie kunnen voorkomen door een natuurlijke spreiding van de vrijwilligersuren over de diverse taken.

2. Alles over bardiensten en fluiten

Kan ik mijn bardiensturen of andere vrijwilligersuren zelf inplannen? 

In het digitale vrijwilligerssysteem kun je kiezen hoe je je verplichte vrijwilligersuren wilt inzetten. Dit kan via het vrijwilligerssysteem https://leden.sportclubvrijwilligersmanagement.nl/login

In dit systeem kun je kiezen uit het draaien van bardiensten en fluiten. Een wedstrijd fluiten telt voor 2 vrijwilligersuren.  

Daarna kun je aangeven wanneer je de uren wilt draaien. Per seizoendeel (1e helft veld, zaal en 2e helft veld) worden de diensten opengezet. Je wordt hier vooraf over geïnformeerd. We werken met een sluitingsdatum. Als je geen vrijwilligersuren hebt ingepland voor de sluitingsdatum, dan word je door Fortuna ingedeeld.  

Wanneer je kiest voor een structurele bijdrage, dan krijg je vrijstelling voor de verplichte vrijwilligersuren.  

Hoe zie ik binnen het team welke ouder voor welke taak (bardienst draaien, fluiten, velddienst draaien) heeft gekozen? 

Dit zie je in de schema’s van bardiensten en scheidsrechters. Er is geen overzicht per team. 

Wat als ik niet kan op het moment dat ik ingeroosterd sta voor de bardienst? 

Je bent zelf verantwoordelijk voor de invulling van de taak. Wanneer je niet kunt, moet je zelf een vervanger regelen. Je kunt proberen te ruilen via het systeem of je kunt binnen of buiten je team een vervanger zoeken. 

Wat als ik niet kan op het moment dat ik ingeroosterd sta om te fluiten? 

Je bent zelf verantwoordelijk voor de invulling van de taak. Wanneer je niet kunt, moet je zelf een vervanger regelen. Je kunt proberen te ruilen via het systeem of je kunt binnen of buiten je team een vervanger zoeken. 

Zorg dat je geruild hebt vóór woensdag, en stuur anders een apart bericht aan de scheidsrechtercoördinator. Deze moet namelijk in de week vóór de wedstrijden de scheidsrechters invoeren in Sportlink, een systeem van de korfbalbond.  

Wat als ik moet fluiten en ik ben ziek? 

Ben je kort van tevoren ziek en weet je dat het niet gaat lukken om vervanging te regelen, neem dan zelf direct contact op met de coach van het team. Als dat niet lukt, app dan naar de scheidsrechtercoördinator. 

Mag iemand anders mijn vrijwilligersuren ook draaien? 

Dat mag, zolang de diensten maar ingevuld worden. 

Wat als ouders hun vrijwilligersuren niet draaien en andere teamouders hiervoor moeten opdraaien? 

Dan is het aan het team om deze ouders hierop aan te spreken. Werkt dit niet en werkt het verstorend? Meld het via vrijwilligers@fortuna-korfbal.nl, dan zal het bestuur een gesprek aangaan met deze ouders.

3. Wat als je andere vrijwilligerstaken doet?

Hoe gaan we om met de vrijwilligersuren van ouders die hun kinderen fluiten in de F en E, of die de jurytafel bemannen bij de B1, A2 en A1? 

Deze uren worden in mindering gebracht op de totaal te draaien vrijwilligersuren van het team. Deze teams krijgen dus minder vrijwilligersuren toebedeeld.  

Kan ik een invalbeurt voor mijn rol als coach bij een wedstrijd van mijn kind ook van mijn vrijwilligersuren aftrekken? 

Nee. De hoeveelheid vrijwilligersuren zijn echt gebaseerd op de inzet voor de daarvoor bedoelde functies. Alleen als er sprake is van een structurele invulling van de taak die 2 uur of meer in beslag neemt per week, dan kom je in aanmerking voor vrijstelling.   

Worden er voor mijn rol als ploegouder ook vrijwilligersuren in mindering gebracht? 

Nee. De hoeveelheid vrijwilligersuren zijn echt gebaseerd op de inzet voor de daarvoor bedoelde functies. We adviseren de taken van de ploegouder te delegeren onder de ouders.   

Kan ik de vrijwilligersuren van mijn kind die training geeft, coacht of fluit ook aftrekken van mijn uren? 

Nee. De tweedejaars B-jeugd en de A-jeugd worden opgeleid om te fluiten of trainen/coachen een team. Zij maken zo kennis met vrijwilligerswerk en leveren naast de vrijwiiligersbijdrage van hun ouders ook een eigen bijdrage aan de vereniging. De inzet van de A- en B-spelers is hard nodig om de basisuren voor alle vrijwilligers laag te houden. 

Worden er ook vrijwilligersuren in mindering gebracht als ik een andere rol vervul, zoals met de koffiebar rondlopen in de rust van de Korfbal League wedstrijd? 

Nee, daar is de huidige urenbegroting niet op gebaseerd. Op dit moment vallen deze uren onder de extra activiteiten die niet in de urenbegroting en uitvoering zijn opgenomen. Vind je dat je in aanmerking komt voor vrijstelling, en is die niet toegekend? Mail dan naar vrijwilligers@fortuna-korfbal.nl. 

Ik ben het niet eens dat ik verplichte vrijwilligersuren moet draaien, omdat ik een structurele taak vervul en voor vrijstelling in aanmerking moet komen. Wat nu? 

Stuur een mail naar vrijwilligers@fortuna-korfbal.nl. De vrijwilligerscommissie of het bestuur zal het onderzoeken en de vrijstelling wel of niet toekennen.

 

Heb je nog meer vragen? Of zie je dingen die beter kunnen binnen de vereniging?  

Mail dan naar vrijwilligers@fortuna-korfbal.nl