Jessica, Daan en Fleur in volle voorbereiding op het WK in Taipei

Het WK Korfbal wordt van 20 t/m 29 oktober gehouden in Taipei. Van Fortuna maken Jessica, Fleur en Daan deel uit van TeamNL. Zij zijn dan ook in volle voorbereiding op het toernooi en zijn vandaag. zaterdag 14 oktober, al richting Taiwan vertrokken. Lees hier meer over het WK, de data en tijden van ronde 1 van TeamNL en waar je de livestreams kunt volgen. Maar eerst geven onze internationals nog even een kijkje in de keuken van hun voorbereiding!

En die voorbereiding met teamNL is enorm intensief. De atleten zijn in feite 6 dagen in de week met de sport bezig en wisselen krachttrainingen, trainingen, oefenwedstrijden, teamsessies en besprekingen met teamNL af met de trainingen en wedstrijden bij de eigen club en zelfstandige krachttrainingen. Jessica vertelt hierover: “Met TeamNL zitten we meestal van mei tot en met oktober (afhankelijk van wanneer het toernooi plaatsvindt) intern. Dit betekent dat we op dinsdag en woensdag een heel programma hebben en ook op Papendal blijven slapen.”

 

Foto: Anne van Vegchel

Het leven als topsporters 

De internationals zijn dus dag in dag uit met hun sport bezig. Maar hoe gaat dat er eigenlijk aan toe op Papendal en hoe combineren ze TeamNL met Fortuna? Jessica geeft ons een uitgebreid inkijkje in hoe hun week eruit ziet in de maanden van voorbereiding op het WK: “Onze week ziet er als volgt uit: op maandagavond trainen we bij onze eigen club (als dit niet mogelijk is doen we krachttraining), dit is anderhalf uur. 

Op dinsdag gaan we om 11 uur in de ochtend naar Papendal toe. Daan en ik rijden samen om de beurt en Fleur komt zelf uit Utrecht. We trainen twee keer op een dag. Van 11.00 tot 13.00 uur hebben we korfbaltraining of een onderlinge wedstrijd. Vervolgens lunchen we en hebben we rust. Dan gaan we meestal koffie drinken en even op bed liggen. Van 15.30 tot 17.00 uur hebben we krachttraining, waarbij iedereen zijn eigen schema heeft. Na de krachttraining douchen we allemaal en gaan we eten. In de avond hebben we soms een teamsessie waar we bijvoorbeeld doelstellingen bespreken en de voorbereiding op het WK. Dit is zeker richting het WK een stuk vaker dan in een rustigere periode. In de avond klaverjassen we meestal of kijken we een filmpje! We slapen in het hotel bij Papendal en daar ontbijten we woensdagochtend ook rond 9.00 uur. 

Op woensdag staat er één training op het programma van 11.00 – 13.00 uur. Deze training is voornamelijk schieten en uiteindelijk ook een stukje weerstand. Na de training hebben we nog een gezamenlijke lunch en dan gaat iedereen weer naar huis. 

Op donderdag trainen we weer bij de club, we hebben dan eerst een voorbespreking en daarna trainen we anderhalf uur. Op vrijdag hebben we decentraal een krachttraining, waarbij je weer je eigen schema hebt. Op zaterdag speel je een wedstrijd met je eigen club en op zondag hebben we een rustdag.”

 

Veel wedstrijden om topfit te worden richting het WK

Oefenwedstrijden maken een belangrijk onderdeel uit van de voorbereiding op het WK. Vlak voor de zomerstop is teamNL op trainingsstage geweest naar Taiwan. Daan vertelt hierover: “We hebben voor de zomer in China en Taiwan veel oefenwedstrijden gespeeld, onder andere tegen de Taiwanese selectie. Die trainingsstage in Taiwan was fijn ter voorbereiding. We zijn bijvoorbeeld al in de hal en bij het hotel geweest. Ook hebben we alvast kunnen wennen aan de omstandigheden die daar toch net wat anders zijn met een heel ander klimaat en een andere cultuur.”

Foto: Anne van Vegchel

Verder heeft teamNL een oefenwedstrijd gespeeld tegen Unitas en wordt er elke dinsdag op de training een onderlinge wedstrijd gespeeld om steeds meer scherpte op te bouwen: “De onderlinge partij is de hoogste weerstand die we elkaar kunnen bieden. Onder die weerstand proberen we onze speelwijze verder te ontwikkelen en met elkaar te kijken waar we dan tegenaan lopen. In de opbouw naar het toernooi merk je dan ook dat deze onderlinge wedstrijden steeds harder gaan en iedereen naar maximale fitheid toewerkt.”

Vooruitblik op het WK

De internationals zijn al vertrokken en zullen morgen aankomen. De groep heeft er enorm veel zin in, vertelt Fleur: “We zijn vanaf april elke week twee dagen op Papendal om ons op het toernooi voor te bereiden. Door er elke week met elkaar mee bezig te zijn en doordat we er afgelopen zomer al zijn geweest, leeft het erg in de groep. We hebben allemaal erg veel zin om van start te gaan!”

Foto: Anne van Vegchel

De eerste dagen staan volgens Fleur vooral in het teken van wennen en acclimatiseren: “We hebben tot vrijdag om te acclimatiseren, want dan is onze eerste wedstrijd. We trainen die eerste dagen wel, maar hebben genoeg tijd om te wennen voordat we de eerste wedstrijd spelen.” 

En hoe de internationals vooruitblikken naar de wedstrijden? “We gaan alle wedstrijden in om te winnen. Ons hoofddoel is natuurlijk onze titel prolongeren. En we blijven allemaal topsporters, dus als we het veld ingaan willen we ons beste spel laten zien. Dat is dan ook het doel tegen de landen waarvan de wedstrijdspanning er waarschijnlijk niet zal zijn: ook dan ons beste spel laten zien en de mensen laten genieten van attractief en dynamisch korfbal! Persoonlijk wil je natuurlijk heel graag de finale spelen, maar ook laten zien wat je kan en waar je de afgelopen maanden samen aan gewerkt hebt. Dat blijft een super bijzonder en mooi proces.”

 

Opzet van het WK in Taipei

Tijdens het aankomende WK Korfbal strijden in totaal 24 landen om de wereldtitel, vier meer dan op het vorige mondiale eindtoernooi. Taiwan was als gastland automatisch gekwalificeerd, de overige deelnemers moesten zich op continentale eindtoernooien kwalificeren. 

Tijdens de groepsfase van het WK worden de deelnemende landen opgedeeld in acht poules van drie teams. De twee beste landen van elke poule, dus 16 landen in totaal, stromen door naar de volgende ronde van het eindtoernooi. De twee beste teams uit poule A komen dan bijvoorbeeld in de groep bij de beste twee teams uit poule H uit de eerste ronde. Ieder land speelt in deze ronde twee wedstrijden (tegen de tegenstanders waartegen zij nog niet hebben gespeeld, dus niet nog eens tegen de tegenstander uit de eerste ronde). Vanuit de tweede ronde stromen de twee beste teams uit iedere groep door naar de kwartfinales. De halve finale wordt vervolgens op 28 oktober gespeeld en de troostfinale en eindstrijd om de titel op 29 oktober.

Het programma 

Wil je de wedstrijden volgen? Dan kun je de IKF livestreams bekijken op www.worldkorfball.sport en youtube.com/ikfchannel. Data en tijden om alvast te noteren:

20 oktober, 11.15 uur: Nederland vs Brazilië

22 oktober, 14:00 uur: Nederland vs Slowakije

23 en 24 oktober: fase 2

26 en 27 oktober: fase 3

28 en 29 oktober: finales

Het hele programma vind je op de website van het IKF

Lees meer nieuws