Fortuna/Delta Logistiek tegen PKC/Vertom was gisteren een wedstrijd waarbij de winnaar zichzelf tot poulewinnaar kon kronen maar waar vooral veel prestige op het spel stond. Beide ploegen waren al zeker van het thuisvoordeel in de play-offs en vooraf gaven de beide coaches Scholtmeijer en Korporaal aan dat ze geen directe voorkeur hadden voor de tegenstander in deze play-offs.
Gezien de opstellingen was bij het begin van de wedstrijd al duidelijk dat zowel de Delftenaren als de Papendrechters all-in gingen. Aan de kant van Fortuna bleven Nik van der Steen, Joren van Nieuwenhuijzen en Renee van Ginkel aan de kant. Korporaal/Folkerts startte derhalve aan mannenkant met de fysiek sterkst mogelijke formatie.
PKC hield de dit seizoen goed op dreef zijnde Nienke Hintzbergen op de bank omdat het “haar beurt” was. Geen bewuste tactische keuze dus maar dat PKC weer voornemens was om Fortuna aan dameskant proberen pijn te gaan doen, zoals in de laatste ontmoetingen gebeurde, leek wel haast een zekerheid.
Vanaf het allereerste fluitsignaal van scheidsrechter Vries was duidelijk dat beide ploegen met dezelfde intenties het veld in gestapt waren. Volle druk op ballijnen, aangeefpositie en de rebound met het doel om de tegenstander zo ver mogelijk van de korf af te jagen. De eerste zestal aanvallen aan beide kanten kwamen derhalve na maximaal één schot alweer tot een einde en in scorend opzicht kwam de wedstrijd derhalve moeilijk op gang. Pas bij de tweede treffer van Celeste Split voor de (4-3), de wedstrijd was toen circa 10 minuten onderweg, leek er aan de zijde van Fortuna in aanvallend opzicht iets meer controle te komen en begon het vak Preuninger/Visscher aanvallen met meerdere schoten te spelen. Door de hoge druk op het schot vanuit de kant van PKC resulteerde dit echter niet in veel doelpunten.
PKC had in dit eerste kwart van de wedstrijd weliswaar iets minder pogingen maar rondde wel beter af en via Richard Kunst en Zita Schröder sloegen de groen/witten het eerste gat van twee punten (5-7). Het opstootje tussen Van Wijngaarden en Visscher, waarbij laatstgenoemde in een duel om de bal op de kaak geraakt werd, toonden aan dat het beide ploegen menens was en dat iedereen bij elk duel tot het gaatje ging.
In de goed gevulde sporthal ging het thuispubliek nog maar eens massaal achter de eigen ploeg staan en dit was voor Fortuna het sein voor een belangrijke tussensprint. Binnen nog geen twee minuten werd de stand van 5-7 naar 9-7 getild via scores door vier verschillende spelers (Hoek – Snel – Lokhorst – Split). Om en om scorend ging het richting de rust waarbij Harjan Visscher namens Fortuna voor het slotakkoord zorgde (11-9).
Wie dacht dat na rust de verdedigende druk die in de eerste helft werd gegeven niet volgehouden kon worden, kwam bedrogen uit. Ook in de tweede helft bleven beide ploegen elkaar dwingen tot schoten en passes onder extreem hoge druk en leek het de grote vraag te worden welke ploeg dit het langste vol ging houden.
Via twee afstandsschoten door de sterk spelende Celeste Split sloeg Fortuna vrij snel na rust een gat naar 14-10 en achteraf gezien was dit wellicht al beslissend. Bij PKC was inmiddels Nienke Hintzbergen op de plek gekomen van Caluwé. De Belgische verving niet veel later in het andere vak de wederom onzichtbare Sanne van der Werff. Veel veranderde dit overigens niet aan het spelbeeld, want ook Hintzbergen bleek niet in staat om de Fortuna-dames echt pijn te doen. Uiteindelijk zouden de PKC-dames maar tot 3 treffers in de hele wedstrijd komen waar de Fortuna-dames 11 treffers tegenover plaatsten.
Het was de bij PKC weer in de basis teruggekeerde Laurens Leeuwenhoek die in de tweede helft zijn ploeg nog in het spoor hield van Fortuna. Bij 15-11 betekende twee snelle treffers van zijn hand, direct gevolgd door een treffer van Brett Zuijndwegt, een 15-14 tussenstand. Het was aan de zijde van Fortuna uiteindelijk de onzichtbaar sterk spelende Michelle van Geffen die de voorsprong van Fortuna in stand hield. Zowel bij de 16-14 als de 18-15 strafte zij een overnamesituatie op Fleur Hoek koelbloedig af en langzaam maar zeker zag je het geloof in een goede afloop aan de kant van PKC weg ebben.
Laurens Leeuwenhoek stribbelde met de 19-16 nog even tegen maar de 20-16 door Visscher en de 21-16 door Reijgersberg betekende de definitieve genadeklap. Hiermee was voor laatstgenoemde de weg vrij om in het kader van zijn naderende afscheid van het topkorfbal de publiekswissel en de staande ovatie van beide supporterskampen in ontvangst te nemen.
Een terechte overwinning voor Fortuna in een wedstrijd die op details beslist werd met de wetenschap dat, als beide ploegen ongeschonden door hun play-off serie heen komen, een eventuele finale tussen beide sterrenformaties wederom een onvoorspelbare uitslag zal hebben.
Volgende week wacht Fortuna de eerste play-off tegen KZ en de duels tussen beide ploegen in de play-offs van vorig seizoen geven aan dat dit zeker geen ABC-tje voor de Delftenaren zal zijn.