KV Fortuna vindt een veilig sportklimaat, waarbij op een goede en sportieve manier met elkaar wordt omgegaan, belangrijk en noodzakelijk. Iedereen moet zich veilig en prettig voelen binnen onze vereniging. Dit proberen we op verschillende manieren te waarborgen, namelijk via onze gedragscode, de door ons ingestelde vertrouwenspersonen en ons aannamebeleid voor vrijwilligers.
Gedragscode KV Fortuna
Ter waarborging van een veilig sportklimaat zijn gedragsregels opgesteld. De gedragscode van de KNKV en het NOC/NSF zijn ons uitgangspunt geweest voor het opstellen van de gedragscode van KV Fortuna.
Deze regels gelden zowel voor de spelers en trainers als voor de supporters binnen onze verenging of onze vereniging bezoeken. Spreek elkaar aan wanneer regels van de gedragscode worden overtreden of meldt dit bij het bestuur of de vertrouwenscontactpersonen van KV Fortuna.
In het kort samengevat:
- Wij zijn sportief en hebben respect voor iedereen die het mogelijk maakt onze sport te beoefenen.
- Er is geen plaats voor agressie, geweld, discriminatie of pesten.
- We sluiten niemand buiten en iedereen is welkom.
- Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten zijn uit den boze.
- Als er problemen zijn, maken we dit bespreekbaar en indien nodig melden wij ongewenst gedrag.
Vertrouwenscontactpersonen (VCP)
Naast de gedragscode zijn er binnen de vereniging ook twee vertrouwenscontactpersonen aanwezig, Ryanne Segaar en Yvonne Louwers. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag of daar een vraag over heeft en hier met iemand over wil praten. De VCP is er voor iedereen binnen de vereniging: sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders etc.
Naar de vertrouwenscontactpersonen
Aannamebeleid vrijwilligers
Om ervoor te zorgen dat onze leden veilig en onbezorgd kunnen sporten en te voorkomen dat er zich ongewenste situaties voordoen, hanteert KV Fortuna een aannamebeleid voor trainers, coaches en andere vrijwilligers. Daarbij doorlopen we de volgende stappen:
- Kennismakingsgesprek
- Controle van referenties (bv eerdere sportverenigingen, register met tuchtuitspraken voor zeden in de sport)
- Aanvragen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), dit herhalen we elke 3 jaar
- Bekend maken met de gedragscode