Historie
Fortuna is één van de drie ploegen die sinds de oprichting van de Korfbal League op het hoogste niveau acteert. Daarin doet het structureel mee om de prijzen en wist het o.a. twee landstitels uit vijf gespeelde finales te veroveren. Ook binnen de jeugdopleiding van Fortuna regent het ambitie en talent. Met veertig nationale titels in zowel de senioren als jeugd is Fortuna de op één na succesvolste club van Nederland, alleen het Papendrechtse PKC ging de Delftse topclub voor. Een geschiedenis om trots op te zijn.
De oprichting
Korfbalvereniging Fortuna werd opgericht op 3 februari 1957 door Chris Bezuyen, Ria Boer, Jan Bonthuis, Ria Rongen, Arie Rongen en Ineke Rosier. Fortuna moest geen vereniging in de marge van het korfbal worden. Vanaf het begin van het bestaan werden de doelen hoog gesteld. De top van Nederland, dat was het streven. Uiteraard begon Fortuna onderaan de ladder. Een lange succesvolle weg volgde. In korte tijd groeide het ledenaantal rap, voornamelijk door gebruik te maken van schoolkorfbal. Fortuna was weliswaar de vierde korfbalvereniging van Delft, maar timmerde desondanks snel, ambitieus en succesvol aan de weg.
De eerste successen
De ambitieuze doelstelling om bij de top van Nederland te horen, bleek niet te hoog gegrepen. Sinds 1977 acteert Fortuna op het hoogste niveau. Begin jaren tachtig behoorde de rood-witte formatie al tot de top van Nederland en veroverde het zelfs in 1983 haar eerste zaaltitel. Deetos kon niet voorkomen dat hoofdstuk één van het succesverhaal van Fortuna geschreven werd: 14-10. Een jaar later werd wederom de finale bereikt, dit keer was echter Allen Weerbaar sterker en pakte de zaaltitel: 11-10. De eerste veldtitel liet wat langer op zich wachten, echter werd het landskampioenschap in 1985 een jaar later direct geprolongeerd. De sportieve successen zorgden er daarnaast ook voor dat Fortuna in 1987 haar eigen sporthal betrad, daarmee werd het de zevende korfbalclub in Nederland met een eigen onderkomen.
Na de finales van 1983 en 1984 stond Fortuna in 1990 voor de derde keer in haar geschiedenis in de zaalfinale. Wederom was Deetos de tegenstander. En de Dordtse ploeg lag Fortuna wel, ook dit keer trok de Delftse vereniging aan het langste eind: 14-12.
Degradatie naar de overgangsklasse
De historie kende echter niet alleen hoogtepunten, zo werd bijvoorbeeld de wedstrijd Fortuna – Deto in 1978 gestaakt wegens wangedrag van de spelers. De wedstrijd ging reglementair verloren met 15-8. Hoewel daarna succesjaren volgden, degradeerde het vlaggenschip in 1997 terug naar de overgangsklasse. Echter duurde dat stapje terug niet heel lang. Na een jaar niet actief te zijn geweest op het hoogste niveau volgde in 1998 wederom promotie naar de hoofdklasse. Met talenten als Barry Schep, Dennis Vreugdenhil en Marloes Preuninger sloeg de vereniging in die tijd al een pad in, dat het nog steeds succesvol hanteert: talent uit eigen jeugd tot wasdom laten komen in de A-selectie.
De periode Hans Heemskerk
Met die jonge groep werd een weg ingeslagen die op 22 maart een absolute climax bereikte. Met Hans Heemskerk als hoofdcoach versloeg Fortuna PKC/Café Bar met duidelijke cijfers (23-17). In de jaren daarvoor bleek dat Fortuna met eigen middelen nog wel even aan de top zou blijven. In 2001 werden zowel de D1, C1 als B1 kampioen van Nederland. Een bewijs van een ijzersterke jeugdopleiding. Het succes van 2003 bleek niet het laatste succes. In het uitverkochte Ahoy van 2004 stond Fortuna met twee ploegen in de finalewedstrijden. De junioren veroverden de gouden plak, waarna de senioren zich lieten inspireren en met verve hun titel prolongeerden, wederom ten koste van PKC/Café Bar. Het werd de laatste landstitel van het vlaggenschip in de hoofdklasse.
Fortuna in de Korfbal League
Twee jaar na haar landstitel werden de twee hoofdklassen vervangen door één topcompetitie, de Korfbal League. Op dat hoogste niveau is Fortuna één van de weinige ploegen die altijd aanwezig was. Alleen PKC en Blauw-Wit zijn eveneens nog nooit gedegradeerd. Fortuna is al jarenlang een topclub, waar menig tegenstander voor vreest. Met grote regelmaat eindigt de club in het linkerrijtje, waarvan zeven keer bij de eerste vier in het eerste Korfbal League decennium. De play-offs bleken echter vaak een horde te veel. Zes keer streed Fortuna om het brons, vier keer won de Delftse club.
Vol passie en met de ervaring van verloren play-offs in het achterhoofd, lukte het in 2013 eindelijk weer eens om de finale te halen. Barry Schep kondigde in een eerder stadium al aan dat hij bezig was aan zijn laatste seizoen voor de Delftse club en wilde natuurlijk afsluiten met winst. Binnen Fortuna leefde de finale en de hele club keek uit naar de climax van het seizoen. Hoewel tegenstander PKC/Hagero de favoriet was, vloog Fortuna wel uit de startblokken en leek een nieuw succes in de maak. De Papendrechters herstelden zich echter tijdig en grepen in de slotfase alsnog de winst en daarmee de Korfbal Leaguetitel.
Korporaal en Folkerts boeken nieuwe successen
Na enkele sportief magere jaren werd in het seizoen 2017/2018 een nieuwe weg omhoog ingeslagen. Ard Korporaal wist samen met zijn nieuwe compagnon Damien Folkerts tot ieders verbazing de play-offs te halen. In die play-offs werd in drie wedstrijden met de torenhoog favoriet PKC/SWKGroep afgerekend. Een huzarenstuk waar nog veel over werd doorgepraat. In de finale in Ziggo Dome was TOP/SolarCompleet echter nog een maatje te groot.
Een jaar later was Fortuna/Delta Logistiek, weliswaar finalist, ondanks het aantrekken van international Fleur Hoek, nog niet direct favoriet voor de eindstrijd. Ternauwernood haalde de ploeg de play-offs, die het vervolgens overtuigend wist te winnen van regerend landskampioen TOP/SolarCompleet. In de finale ontmoette het PKC/SWKGroep. Ook deze finale werd Fortuna/Delta logistiek niet direct als topfavoriet aangeduid, maar gaandeweg de finale werd duidelijk dat er op 13 april 2019 een nieuwe Delftse landstitel aanstaande was. Na vijftien jaar zonder zaalsucces, pakte Fortuna/Delta Logistiek dankzij een 21-19 overwinning haar vijfde landstitel in haar historie.
Negen maanden later mocht Fortuna/Delta Logistiek als regerend zaalkampioen afreizen naar Boedapest voor het toernooi om de Europa Cup. Na 3 ruime overwinningen in de groepsfase en een ruime winst in de halve finale werd het Belgische KWIK in de finale ook met klinkende cijfers (34-18) opzij gezet en mocht Fortuna voor de derde keer in haar historie de Europa Cup mee naar huis nemen.
Na een afgebroken seizoen door COVID-19 en stuivertje wisselen met PKC/Vertom, werd ook het seizoen 2021/2022 met de Korfbal League titel afgesloten. Wederom was PKC/Vertom de tegenstander en wederom was de wedstrijd ontzettend spannend (22-21).
De daaropvolgende Europa Cup finaleronde werd, in een nieuwe opzet, afgewerkt in de eigen Fortuna-hal! Nadat zowel Fortuna/Delta Logistiek als PKC/Vertom hun Vlaamse opponenten in de halve finales hadden verslagen, bleek een nieuwe Europese titel een stap te ver. PCK/Vertom won de finale overtuigend met 19-10 en werd zo de eerste winnaar van de IKF Champions League.
Fortuna en Oranje
Veel Fortunezen wisten hun ‘cap’ te veroveren in het grote Oranje. Mirjam Maltha, vrouwelijk recordinternational van Fortuna, pakte in november 2015 nog de wereldtitel onder bondscoach Wim Scholtmeijer, ook een oud-Fortunees met een verleden in het Nederlands Team. Barry Schep was lange tijd de speler van Fortuna met het meeste caps achter zijn naam, tijdens het EK Korfbal in Nederland (2016) passeerde Mirjam Maltha de Westlander. Momenteel acteren Jessica Lokhorst, Fleur Hoek en Daan Preuninger als Fortunezen in Oranje.
Ook de geroemde jeugdopleiding leverde al veel jeugdinternationals op. Jaarlijks strijden verschillende Fortunezen op de Korfbal Challenge om een plekje in Oranje -17 en Oranje -19, en zien we ook in Jong Oranje regelmatig spelers acteren.
Fortuna en sponsorkoppelingen
Een naamskoppeling is inmiddels niets geks meer in het korfbal, ook Fortuna speelt al ruim tien jaar met een naamsverbintenis. In 2004 was Tempus de eerste sponsor die gekoppeld werd aan de Delftse clubs, vervolgens volgden MHIR, My Collections en vanaf het seizoen 2015/2016 tot 2022/2023 was Delta Logistiek de trotse naamgever van Fortuna.
Mijlpalen
1957
Korfbalverenging Fortuna opgericht
1983
Fortuna wordt Nederlands zaalkampioen
1985
Fortuna wordt Nederlands veldkampioen
1986
Fortuna verliest finale Europa Cup (veld)
Fortuna prolongeert met succes haar Nederlandse veldtitel
1987
Fortuna betreedt haar eigen sporthal
1990
Fortuna wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal
1991
Fortuna verliest de Europa Cup-finale
2001
Fortuna D1, C1 en B1 worden Nederlands Kampioen zaalkorfbal
2003
Fortuna wordt Nederlands zaalkampioen
Marloes Preuninger wordt verkozen tot speelster van het jaar
Fortuna wordt tweede op het veld
Fortuna wint de Korfbal Challenge
2004
Fortuna wint de Europa Cup
Fortuna A1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal
Fortuna 1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal
Heleen van der Wilt wordt verkozen tot speelster van het jaar
Fortuna krijgt een naamsponsor en heet vanaf dat moment Fortuna/Tempus
Fortuna wint Korfbal Challenge en doneert prijzengeld aan Giro 555 tbv Tsunamiramp
2005
Fortuna prolongeert haar Europa Cup-titel
2009
Annie van der Knaap ontvangt ere-medaille van sportraad Delft
MHIR nieuwe hoofdsponsor Fortuna
2011
Barry Schep wordt verkozen tot speler van het jaar
Daisy Buytelaar wordt verkozen tot debutante van het jaar
2011
Fortuna wordt tweede op de Korfbal Challenge
2012
Barry Schep wordt benoemd tot sportambassadeur van de gemeente Delft
Fortuna wint de Korfbal Challenge
2013
Fortuna verliest Korfbal Leaguefinale
Afscheidswedstrijd Barry Schep
2014
MHIR beëindigt hoofdsponsorschap
Fortuna wordt tweede van Nederland op het NKD
Fortuna 2 wordt Nederlands kampioen veldkorfbal
Fortuna vindt in My Collections een nieuwe naamsponsor
2015
Fortuna A1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal
Fortuna sluit samenwerking met Delta Logistiek als nieuwe hoofdsponsor
2018
Fortuna A1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal
Fortuna 1 verliest de finale om het Nederlands Kampioen zaalkorfbal
2019
Fortuna 1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal (Korfbal League)
2020
Fortuna 1 wint in Boedapest de Europa Cup
2021
Fortuna 1 verliest de finale om het Nederlands Kampioen zaalkorfbal
2022
Fortuna 1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal (Korfbal League)
Fortuna opent een tweede sporthal