Het volgende artikel is geplaatst met toestemming/medeweten redactie van Prorun.
Hoe je dagelijkse gewoontes door hardlopen veranderen. Vooral punt 5 zorgde op de redactie van Prorun voor herkenbare grappen
Eleanor Crick 13 mei 2021
Het is misschien moeilijk te herinneren, maar er was een tijd dat je nog geen hardloper was. Gek, maar waar.
Je weet dat je leven compleet veranderde toen het hardloopvirus je te pakken kreeg. Er ging een wereld voor je open, maar al heb je het misschien niet door. Ook de kleine dingen veranderen nadat je begint met hardlopen.
1. Ochtenden
Voor: Je wordt wakker om 7:00 uur, drukt op snooze en draait je weer om. Uiteindelijk rol je uit bed en loop je meteen naar het koffiezetapparaat. Niemand moet tegen je praten in de ochtend, dat weten ze. Je wilt alleen koffie drinken. Vervolgens stap je snel op je fiets en ga je naar werk. Je hebt geen trek in ontbijt. Pas tegen lunchtijd begint je maag te knorren.
Erna: Je wordt wakker om 7:00 uur, trekt direct je hardloopkleren aan en gaat voor een heerlijke hardloopsessie door het park. Je komt terug, hebt ontzettend erge honger en grijpt naar een banaan met kwark. Of misschien toch een gebakken eitje met avocado? Eigenlijk wil je alles eten, want je hebt zo’n ontzettend veel honger. Kopje koffie erbij en nog even de krant lezen. Wat zijn ochtenden toch fijn!
2. Weekenden
Ervoor: De werkweek is voorbij, dus het is tijd om je helemaal uit te leven. Vrijdagmiddagborrel is niet voor niks uitgevonden! Tijd om de stad in te gaan. Na een gezellige avond kruip je uiteindelijk om 5 uur je bed in en kom je de volgende ochtend pas om 12 uur uit. De middag spendeer je door series te kijken op Netflix. Heerlijk.
Erna: De werkweek is voorbij, eindelijk heb je tijd voor je lange duurloop in het bos. Je staat op tijd op, trekt je hardloopschoenen aan en gaat de natuur in. Heerlijk een moment voor jezelf om je hoofd leeg te maken. Als je terug bent, neem je een warm bad om je spieren te verwennen, natuurlijk lees je het boek Running Buddha terwijl je in bad ligt. Vervolgens ga je de keuken in om bananen muffins te bakken voor de week daarop. Heerlijk!
3. Tussendoortjes
Ervoor: Je vergeet soms om een tussendoortje mee te nemen naar werk. Als je honger krijgt, kan je vast iets uit de kantine of bij het koffietentje om de hoek halen. Maar je bent ook nog beste vriendjes met de snoepautomaat in de gang, wat wordt het deze keer? KitKat, Twix of toch een Mars?
Erna: Thuis heb je al verschillende snacks paraat als je de deur uit moet. Je weet dat je nu sneller honger krijgt en door je ochtendloopje heb je zin in iets gezonds. Je wil het liefst een granola bar, huisgemaakte bananen muffin of nootjes. Als je later op de dag nog van plan bent om te lopen, neem je sowieso een banaan of krentenbol mee zodat je na werk meteen je hardloopschoenen kan aantrekken.
4. Boodschappen doen
Ervoor: Je koopt elke week andere ingrediënten, vaak producten die in de aanbieding zijn. Je kan eigenlijk uren door de supermarkt lopen, verdwaald. Wat moet je nu weer gaan eten? Vaak sta je in de snoepgang en kijk je naar alle mogelijke opties. Welke zou je kiezen? Chocola of misschien koekjes? Als iets in de aanbieding is, neem je het mee. Zo probeer je ook af en toe iets anders en leer je weer iets nieuws maken. Je komt ook wel eens naar huis met een impuls aankoop, omdat je honger kreeg in de supermarkt, toen je in de snoepgang stond.
Erna: Je komt de winkel binnen en weet precies waar alle ingrediënten te vinden zijn en wat je nodig hebt. Je loopt direct naar de versafdeling waar je spinazie, avocado’s, sinaasappels en bananen pakt. Dit zit standaard in jouw boodschappenmandje. Je weet namelijk welke producten het beste werken voor je trainingen. Je bent in en uit de winkel, omdat je precies weet waar alles staat. Je komt zelden thuis met een impuls aankoop (tenzij je de fout begaat door net na een zware training naar de winkel te gaan).
5. Uitgaves
Ervoor: Het meeste geld gaat uit aan drankjes geven als je in de kroeg staat. Of eigenlijk weet je niet waar je je geld aan uitgeeft. Het is in ieder geval elke maand sneller op dan je lief is.
Erna: Je houdt de laatste sporttrends in de gaten en zet altijd een beetje geld opzij om mee te kunnen doen aan hardloopevenementen. Daarnaast spaar je voor een nieuwe hardloophorloge, loopschoenen of zelfs een Trailvakantie. Maar je hebt altijd nog wat geld opzij gezet zodat je leuke dingen kan doen met je (hardloop)maatjes.
6. Sociale activiteiten
Ervoor: Met vrienden ga je meestal naar een terras of ergens iets eten. Of misschien gewoon thuis heerlijk op de bank, want jullie hebben geen zin om echt iets te ondernemen.
Erna: Je probeert je vrienden over te halen om ook een keer mee te komen naar je atletiekvereniging. Of je maakt een hardloopafspraak met je vrienden om samen heerlijk een rondje te maken door het park. Bijkletsen kan prima tijdens het hardlopen!
7. Mentaliteit
Ervoor: Je ziet een hardloper langs lopen en begrijpt niet hoe hij deze sport überhaupt leuk vindt of eigenlijk überhaupt doet! Je bent al buiten adem als je naar de bushalte of trein sprint. Hoe doen mensen dit vrijwilliger 42 km lang?
Erna: Je ziet een hardloper in het park en meteen beginnen je benen te jeuken. Waar zijn je hardloopschoenen? Oh, en natuurlijk kijk je naar uit om je PR te verbeteren bij de marathon van New York. Wat een geweldig gevoel geeft dat als je over de finish komt!
Welke van deze dagelijkse bezigheden herken jij? Of zijn er andere gewoontes bij jou veranderd?
Eleanor Crick studeerde af met als specialisatie Kunst en Cultuur en liep stage bij ProRun en de NOS. Ze richtte haar eigen blog op en schreef zich in als freelance journalist. Als freelance journalist werkte ze onder andere voor de Volkskrant, NU.nl, Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Wij Zijn Mind, en De Depressie Vereniging. Naast haar werk loopt ze graag hard.